Home
Voorstellen
Gastouderopvang
Dagritme
Praktische info
Contact
Sitemap
Privacy statement

Gastouderopvang;

 

Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van kinderopvang. Juist door die kleinschaligheid is het mogelijk je eigen tintje aan de opvang te geven. Dit betekent wel dat er ook heel veel verschillende soorten van gastouderopvang zijn, variërend van oppasoma's (en opa's) tot opgeleide pedagogisch medewerkers.

 

De opvang vindt altijd plaats in huiselijke kring en door de kleinschaligheid heeft jullie kindje altijd vertrouwde gezichten om zich heen. Dit in tegenstelling tot het kinderdagverblijf, waar vaak meerdere leidsters op een groep staan. Het kleinschalige maakt dus ook dat er een heel nauwe band bestaat tussen gastouder en kindjes.

 

 

Opvang bij Ukkepuk;

 

Bij Ukkepuk willen we een combinatie maken van de 2 vormen van kinderopvang. Hierdoor wordt jullie kindje opgevangen in een kleinschalige, huiselijke omgeving, maar wel met de professionaliteit die je ook op kindercentra ziet.

 Om dit waar te kunnen maken heb ik als eerste de opleiding SPW-3 leidster kinderopvang afgerond en daarnaast diverse cursussen en workshops gevolgd. Omdat ik van mening ben dat kindjes erg gebaad zijn bij structuur hebben we een vast dagritme. Meer over de dagen van de Ukkepukken lees je in het tabblad 'Dagritme'.

 

Onze visie;

 

Ieder kind wordt gezien als uniek en kan en mag zich op eigen tempo ontwikkelen. Ik vind het wel belangrijk goed naar de kinderen te kijken. Daar goed kijken en luisteren kun je een heleboel van de kinderen te weten komen. Zelfs de kleinste baby geeft door lichaamstaal al aan hoe het zich voelt.

 

Om nog beter in te kunnen spelen op de ontwikkeling van de kindjes werk ik met een kindvolgsysteem. Iedere 5a6 maanden wordt dmv observaties gekeken hoe de ontwikkeling verloopt. Op die manier krijg je nog duidelijker inzicht in wat een kindje moeilijk vindt en wat dus extra geoefend kan worden, of juist wanneer een kindje snel ontwikkeld, waar het extra uitdaging nodig heeft.

 

We vinden het belangrijk dat kindjes hun emoties leren kennen. Ieder kind is wel eens verdrietig of juist heel blij. Het benoemen van dit gedrag vinden we erg belangrijk. Kinderen blijven kinderen en doen allemaal wel eens iets wat niet de bedoeling is. We lossen dit over het algemeen op door ook hierbij het gedrag en de (mogelijke) gevolgen te benoemen en het kindje weer even op weg te helpen op de juiste manier.

Zeker zo belangrijk vinden we normen en waarden. Alsjeblieft, dankjewel, even groeten wanneer er iemand komt of gaat, lief zijn voor elkaar en elkaar geen pijn doen, zijn dingen die hier heel normaal. Een goed voorbeeld hierin, doet vaak goed volgen ;-)!

    

 

 

-Ukkepuk; kleinschalige kinderopang in Kaatsheuvel-