Home
Voorstellen
Gastouderopvang
Dagritme
Praktische info
Contact
Sitemap
Privacy statement

Een dag bij Ukkepuk:

 

Kleine kinderen zijn gebaad bij een vaste structuur. Dit zie je bij ons dan ook in de dag terug. We houden hierbij vooral een vaste volgorde aan, en vinden dat belangrijker dan de klok. De kleine ukkepukken kunnen immers nog geen klok kijken. Is het lekker weer, spelen we misschien net iets langer buiten of wanneer de kindjes helemaal opgaan in een fantasiespel eten we gewoon wat later fruit.

Note: Voor de allerkleinsten is dit natuurlijk anders en volgen we het ritme en de tijden die thuis ook aangehouden worden!

 

 

 

Globaal verloopt onze dag als volgt:

 

Vrij spelen: 

Nadat de kindjes gebracht worden mogen ze eerst lekker zelf spelen. Op die manier kunnen ze op hun eigen tempo wennen voelen ze zich veilig en vertrouwd. Met speelgoed, boekjes of puzzels, samen of alleen, alles mag!

 

Opruimen:

Aan het eind van het vrije spel ruimen we samen op. We zetten een muziekje aan en kijken of we klaar kunnen zijn voor de muziek is afgelopen. Zo wordt opruimen een feest! Als beloning dansen en springen we nog even lekker om wat energie kwijt te kunnen voor we aan tafel gaan.

 

Fruit eten:

We eten fruit met z'n allen aan tafel. We zingen liedjes, wensen elkaar smakelijk eten en ook alsjeblieft en dankjewel zijn bij ons normaal. Bij het fruit drinken we water, thee of diksap.

 

 

Activiteit:

 

Aansluitend aan het fruit doen we een gezamelijke activiteit. Knutselen, spelletjes, voorlezen of muziek maken etc etc. Tijdens de opvang werken we met thema's en de activiteiten zullen hier vaak op afgestemd zijn. Echter door de kleinschaligheid kan er ook heel goed worden ingespeeld op de behoeften en interesses van de kinderen. Een voorbereid werkje gaat dan gewoon terug de kast in en we spelen in op de activiteit van het kind.

 

Buiten spelen:

Buiten spelen is erg belangrijk, ook als het weer wat minder is. Natuurlijk gaan we niet met baby's de stromende regen in, maar met een regenpak aan kan buitenspelen voor peuters extra spannend en leuk zijn! We spelen buiten in onze afgesloten tuin, maar gaan ook naar de speeltuin met grote zandbak in de wijk, wandelen naar de schaapjes en koeien of maken een uitstapje naar het bos of de kinderboerderij.

 

Lunchtijd:

Van buiten spelen krijg je trek, dus als de jassen uit zijn, en de handen zijn gewassen gaan we aan tafel voor de boterhammen. Eten is natuurlijk een feestje met meerdere kindjes aan tafel en vaak geldt dat 'zien eten is doen eten'. Bij de boterhammen drinken we melk, optimel, of thee. Met meer kindjes aan tafel is er altijd 1 sneller klaar dan een ander, we proberen wel even aan tafel te blijven tot iedereen klaar is. Duurt het bij een kindje wat langer, lezen we ook wel eens even een verhaaltje voor, zo blijft het voor iedereen leuk!

 

 

Rustuurtje:

 

Na de boterham is het tijd voor een middagdutje. De kinderen die nog slapen, gaan naar boven. Voor het slapen hanteren we zo veel mogelijk de voorschriften van 'veilig slapen'. Dit betekent dat alle kindjes slapen in een passend slaapzakje, in een eigen bedje en dat we zorgen voor een schone, frisse slaapkamer.

Grotere kindjes die niet meer slapen mogen even rusten op de bank, evt. met een filmpje of dvd. Ook doen we in die tijd vaak een (gezelschaps-)spelletje of spelen met speelgoed wat voor de jongsten niet geschikt is.

 

"Koekiemonster"tijd:

Als iedereen rustig is wakker geworden, gaan we weer aan tafel.

Het drinken staat klaar en ook koekiemonster zit met zijn trommel op ons te wachten. We zingen hier een leuk liedje over, en dan is het altijd spannend wat er vandaag weer in de koektrommel zit...

 

Vrij spelen of activiteit:

Na schooltijd zijn er ook weleens oudere kinderen bij Ukkepuk. We bekijken daarom per dag wat we op dit tijdstip doen. Is het goed weer, spelen we natuurlijk lekker buiten, soms maken we onze knutsel af of spelen een spel met z'n allen. Willen de Ukkepukken lekker zelf spelen, mag dat natuurlijk ook. De middag is dan ook iedere keer weer anders!

 

Rond 17.30u gaan we aan tafel, dit omdat onze eigen kinderen nog sporten, en ook weer op tijd naar bed moeten. Het is mogelijk dat de kinderen die altijd later opgehaald worden met ons mee eten en de kindjes die thuis eten, mogen kiezen of ze bij ons komen zitten met bijvoorbeeld een soepstengel, of dat ze lekker nog even doorspelen.

 

Kortom, de dagen vliegen voorbij bij Ukkepuk!!

 

-Ukkepuk; kleinschalige kinderopang in Kaatsheuvel-